2020 m. vasario 10 d., pirmadienis

Atidengtos asmeninių kolekcijų įdomybės

Daugiau nuotraukų>>>
Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ erdvėse parengtos net dvi unikalios parodos, praskleidžiančios asmeninių kolekcijų uždangą.
Abiejų parodų eksponatai vieno žmogaus – bibliotekos darbuotojos Anželos Vasiliauskienės nuoseklaus domėjimosi ir kolekcionavimo rezultatas. Galime tik džiaugtis, kad bibliotekose dirba tokių plačių pažiūrų ir aukštos erudicijos žmonės kaip Anžela.

Viena iš parodų – jau istorija tapusių dokumentų, simbolių ir atributų ekspozicija, kuri pavadinta „Istorijos įdomybės“. Bibliotekos lankytojus atlydėjusiems tėveliams ar seneliams kai kurie eksponatai primins jaunystės laikų realijas, o mokiniams bus netradicinė istorijos pamoka. Paroda labai įvairialypė. Joje ir monetos, medaliai, suvenyrai, pašto ženklai, ir istorinių dokumentų kopijos bei įvairių raštų originalai, ir net beveik šimtmečio senumo mokyklinis dienynas.

Kita paroda „Pažymėk... ir sugrįžk“ daugiau „profesinė“ – čia eksponuojami patys įvairiausi savo forma ir turiniu knygų skirtukai. Tai tarsi grafinės miniatiūros, pateikiančios lakonišką informaciją, džiuginančios akį ar maloninančios širdį. Paėmus į rankas tokį skirtuką tiesiog norisi jį panaudoti pagal paskirtį – susirasti gerą knygą ir skaityti, skaityti.
Tai kilnojamoji paroda – parengta taip, kad yra galimybė ją eksponuoti ir kitose erdvėse.

Moteris skirtukus renka apie 11 metų ir šiandien jų turi sukaupusi šiek tiek daugiau nei 400. Parodoje eksponuojama tik dalis kolekcijos. „Skaityti mėgstu nuo ankstyvos vaikystės. Knygos mano gyvenime visada buvo ir yra svarbios iki šiol“, – sako kolekcijos savininkė ir tęsia: „Mėgstu skaityti kelias knygas vienu metu, todėl skirtukas būtinas skaitymo palydovas. Prie pažymėtos vietos visada grįžtu ir baigiu skaityti“.

Bibliotekininkė prisipažįsta, kad kolekcionuoti paskatino neįprastas skirtukas – pagamintas iš odos. „Mano kolekcijoje yra popierinių, medinių, medžiaginių, odinių, plastikinių, metalinių, nertų skirtukų, skirtų įvairiems renginiams, įvykiams pažymėti, reklaminiai, knygų anotacijos, meno kūrinių reprodukcijos ir kt. Skirtukus renku pati ir gaunu dovanų iš bičiulių“, – baigia savo knygų skirtukų kolekcijos pristatymą Anžela Vasiliauskienė.

Nors parodos dar ką tik atvertos žiūrovui – jau sulaukė savo lankytojų. Jas susidomėję apžiūrinėja tiek pavieniai bibliotekos lankytojai, tiek moksleivių grupės su mokytojais. Visi norintys turi galimybę pabendrauti su kolekcijos autore ir iš jos išgirsti daug įdomaus ne tik apie kiekvieną parodų eksponatą, bet ir jo sąsajas su istorija ir nūdiena.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą