2021 m. liepos 28 d., trečiadienis

„Atostogų „Žaliojoje pelėdoje“ dienoraštis. 1 savaitė

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“ jau nuo 2002 metų rengia nemokamas vasaros stovykla. Deja, šiais metais dėl šalyje paskelbtos ekstremalios padėties, stovyklautojų skaičius buvo ribojamas. 

1 diena (nuotraukos) Pirmąją stovyklos dieną šventiškai pasipuošusi biblioteka laukė stovyklautojų. Atostogautojus bibliotekoje pasitiko visų mylima Pepė Ilgakojinė. Su ja vaikai žaidė susipažinimo žaidimą, išbandė žvejo kantrybę ir sėkmę, dalyvavo įvairiose estafetėse, taiklumo varžytuvėse ir muilo burbulų fiestoje. Už greitumą, taiklumą, vikrumą stovyklautojų laukė prizai-siurprizai! 

Po intensyvios programos su Pepe Ilgakojine, vaikų laukė kūrybinė atokvėpio valandėlė ir atpalaiduojanti mandalų terapija. 

2 diena (nuotraukos) Stovyklautojai susitiko su tautodailininke Dainora Guokiene. Ji vaikus pamokė kaip pasigaminti dailų dovanų maišelį. 

Po visų darbų bibliotekininkė Vaida papasakojo apie Ozobot Bit robotus. Robotukų pagalba buvo sekama pasaka. O galiausiai stovyklautojai patys kūrė spalvinius komandų kodus, pagal kuriuos robotai atliko tam tikrus veiksmus. Darbai sekėsi puikiai – robotai vaikų užprogramuotas komandas suprato ir vykdė! 

3 diena (nuotraukos) Stovyklautojus aplankė dailininkė, vitražistė Lidija Dailidėnienė. Vaikai sužinojo vitražų subtilybes, susipažino su jų kūrimo technika. Pradinis etapas – vitražo eskizas. Kiekvienas pasitelkė savo vaizduotę ir dailininkei įteikė po ruošinuką. Iš jų vitražistė sudėlios stikliukus ir „keps“ specialioje krosnyje, o stovyklos pabaigoje grąžins jauniesiems menininkams. 

Po kūrybinio užsiėmimo stovyklautojai lankėsi robotikos centre „Robolabas“. 

4 diena (nuotraukos)Tai dar viena įsimintina ir kupina naujų įspūdžių bei pažinimo diena. Šiandien bibliotekoje svečiavosi lėlių teatras ČIZ iš Rokiškio rajono Bajorų kultūros centro. Stovyklautojai ne tik žiūrėjo vaidinimą pagal Šarlio Pero pasakas, bet ir pamatė daug neįtikėtinų dalykų. Pasirodo dėžė visai ne dėžė, o vilkas... Pagalvė pavirsta senele... Kėdės - mergaitėmis iš pasakos „Fėjos“... O kokia nuostabi kvepalų buteliukų pasaka „Mieganti miško gražuolė“! 

Mūsų viešnios parodė lėles iš kitų spektaklių, papasakojo, kaip ir iš ko gamina bei siuva lėles. Visus sužavėjo lėlė iš skėčio. Buvo atskleista paslaptis, kodėl teatras vadinasi ČIZ. Galiausiai ir patiems teko padirbėti. Vaikai iš plastikinių buteliukų gamino peliukus. Reikėjo išsikirpti skylutes peliuko letenėlėms, uodegytei... pritvirtinti ir dėl solidumo užrišti varlytę... 

5 diena (nuotraukos) Svečiavosi detektyvo vaikams „Rainiuko Pikselio ir pradinuko Petriuko nuotykiai Londone“ autorius Gintaras Kaltenis ir dailininkė-animatorė Rita Anskaitienė. Svečiai pasakojo knygos atsiradimo istoriją. Pristatė Rainiuką Pikselį ir knygą apie jo keliones. 

Animatorė Rita Anskaitienė pristatė savo darbo ypatumus ir įdomybes: pradžioj sukuriamas pats veikėjas, o tik po to jis aprengiamas... vėliau sukuriama scena ir nupiešiami visi režisieriaus sumanymai. Stovyklautojai ne tik klausė ir žiūrėjo, bet ir patys gamino mielus skirtukus knygai, patys bandė sukurti pikselinius vaizdus. 

Svečiai bibliotekai padovanojo 2 savo knygas: „Rainiuko Pikselio ir pradinuko Petriuko nuotykiai Londone“ ir „Sek Lietuvos istorijos pėdsakais. Detektyvai Litas ir Centas imasi darbo. Džinsai kvepiantys laisve“. 

Išlydėję svečius, vaikai dar domėjosi metalinių ženkliukų presu ir pasigamino po ženkliuką.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą