2020 m. rugpjūčio 14 d., penktadienis

Bibliotekoje praūžė „Vasaros šėlsmas“

Daugiau nuotraukų>>>
Šiais metais užklupęs COVID-19 pakoregavo daugelį veiklos sričių. Tarp jų ir jau tradicija tapusią vaikų vasaros stovyklą vaikų bibliotekoje „Žalioji pelėda“. Ji buvo perkelta iš birželio į rugpjūčio mėnesį, visi užsiėmimai, žaidimai ir bendravimas vyko laikantis numatytų saugumo reikalavimų. 

Pora savaičių trukusioje vaikų dienos stovykloje „Vasaros šėlsmas“ netrūko įvairios veiklos, užsiėmimų, išvykų, kelionių įspūdžių. Stovyklautojus aplankė įvairių sričių specialistai, menininkai. 

Stovyklos atidarymas prasidėjo bibliotekos kieme nuo susipažinimo žaidimų su teatro mokytoja Birute Beresnevičiene. Susipažinę vaikai žaidė judrius ir smagius žaidimus, rungtyniavo estafetėse. Pralaimėjusių nebuvo, o prizas – skanūs ir gaivūs ledai!

Visuomenės sveikatos biuro darbuotojos parodė vaikams mokomuosius filmukus apie šiukšlių rūšiavimą ir kvietė pažaisti įvairių žaidimų ir parungtyniauti estafetėse. 

Jurgita Čiplytė iš „Jurgitėlės amatų“, kurianti ir kitus pamokanti kurti stebuklus iš molio. Stovyklautojams buvo pasiūlyta tema „Knygos personažas“. Stačiakampiai molio gabalai sušildyti mažųjų rankelių netrukus virto įvairiausiais knygų personažais. Ant lipdinių vaikai išraižė savo vardus ir darbai iškeliavo į „Jurgitėlės amatų“ dirbtuves, kur dirbtuvių vadovė Jurgita „iškeps“ juos specialioje krosnyje. Po kurio laiko kiekvienas galėjo savo darbelį parsinešti namo ir pasidžiaugti su artimaisiais. 

Stovyklautojus pradžiugino į svečius atvykusi chna tatuiruočių meistrė Gundega Čepienė. Vaikai rinkosi simbolius, paveikslėlius, kuriuos meistrė chna dažais piešė vaikams ant rankų. Chna dažai yra augaliniai, nekenkia sveikatai , draugiški aplinkai. Išpieštas raštas laikosi kelias dienas. 

Kad neprailgtų laukti ilgoje eilėje prie meistrės, dalis vaikų bibliotekos kieme klausėsi Kamishibai teatro pasakos, vaidino, žaidė gaudynių ir kt. žaidimus.

Edukacijoms, reikalaujančioms didesnio kruopštumo, didžiulis stovyklautojų būrys buvo paskirstytas dirbti grupėmis. Kai su viena grupe dirbo dailininkė ir vaikiškų knygų iliustratorė Sigita Adomavičienė, antroji – keliavo į Viešosios bibliotekos abonemento ir informacijos skyrius, aptarnaujančius suaugusius skaitytojus. Po pertraukos grupės apsikeitė veiklomis. 

Dailininkė supažindino vaikus su grafikos technika, panaudojant monotipiją, įvairias piešimo priemones ir dekoratyvines medžiagas. 

Kolegės iš viešosios bibliotekos pristatė vaikams bibliotekos ypatumus, parodė bibliotekoje saugomas mažiausią ir didžiausią knygas. taip pat stovyklautojai sužinojo, kad be įprastų popierinių knygų galima skaityti elektronines knygas skaityklės pagalba, klausytis įrašytas į kompaktinius diskus, arba žiūrėti filmus, sukurtus pagal knygas. Pasirodo bibliotekoje galima ir žaisti: elektroninės dėlionės, personažų spėlionė tuoj pat prikaustė dėmesį. 

Netrūko ir kelionių. Vaikai lankėsi neįprastoje bibliotekoje – Aklųjų bibliotekoje. Bibliotekos vedėja Nijolė Bielinskienė papasakojo stovyklautojams, kuo ši biblioteka skiriasi nuo mums įprastos: čia lankosi silpnai matantys žmonės ir neregiai. Bibliotekoje yra leidinių parašytų Brailio raštu, yra garsinių, taktilinių knygų. Vaikai sužinojo, kad rega- viena svarbiausių žmogaus juslių ir pavaikščioję užrištomis akimis kiekvienas įsitikino, kad nieko nematant judėti sunku. Bibliotekos vadovė paaiškino, kaip neregiai rašo Brailio raštu, pristatė baltąją lazdelę, papasakojo apie kitus daiktus ir priemones, kuriomis naudojasi neregiai. Keisčiausia ir įdomiausia vaikams pasirodė atspėti labai gerai žinomų dalykų kvapą. Kai daiktą matome, mes nesusimąstome, kaip jis kvepia ir vertiname dažniausiai tik vaizdinį. 

Dar viena stovyklos diena buvo paskirta Aukštaitijos siaurukui, kuriam šiemet sukanka 121 metai! 

Dideliu ir patogiu autobusu stovyklautojai nuvyko į Siauruko stotį, kur juos su smagia muzika pasitiko Pepė Ilgakojinė! 

Susėdę į siauruką smagiai dardėjo į siauruko depo. Ten laukė įvairios atrakcijos: pažintis su siauruko istorija, mokomieji filmukai apie saugų elgesį prie geležinkelio, piešimas pirmos klasės vagone, „žvejyba“, slidės, futbolas su akiniais, pasivažinėjimas drezinomis, gaudynės, vaišės. 

Buvo ir kino diena, kai vaikai keliavo į kino centrą „Garsas“ žiūrėti filmo apie vasaros atostogas „Nepaprasta vasara su Tesa“; aktyvus pusdienis Kultūros ir poilsio parko žaidimų aikštelėje; o bene smagiausia ir tolimiausia išvyka į Ignalinos rajone esantį Paukščių kaimą ir Triušiukų slėnį Utenos rajone. Ši kelionė, joje patirti įspūdžiai, pramogos ir edukacijos tapo simboline vaikų vasaros stovyklos „Vasaros šėlsmas“ uždarymo švente.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą