2021 m. lapkričio 16 d., antradienis

Edukacijų gūsis bibliotekoje

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“ turi parengęs edukacinių programų pačiomis įvairiausiomis temomis. Jos šį rudenį tapo ypač populiarios. Kiekvieną dieną biblioteką aplanko grupės vaikų iš miesto ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigų. Norinčiųjų eilė nemažėja – registracija jau baigia užpildyti visą ateinantį mėnesį.

Edukacijos „Draugystė ant straublio galo“ dalyviams pristatoma Mariaus Marcinkevičiaus knygelė vaikams „Draugystė ant straublio galo“, kurią iliustravo Aušra Kiudulaitė. Užsiėmimo metu vaikai klauso skaitomos šios knygelės ištraukos. Vėliau aptariama, kokia būna draugystė, kas su kuo gali draugauti. Vaikai žaidžia žaidimą „Kuo būtum tu, jeigu aš būčiau…?“. Ir tikriausiai įdomiausia dalis – milžiniško dramblio su pelyte gaminimas. Užsiėmimo pabaigoje dalyvių laukia viktorina Kahoot aplinkoje.

Šioje edukacijoje jau dalyvavo vaikai iš lopšelių-darželių „Jūratė“, „Taika“, „Puriena“, bibliotekininkės lankėsi „Vyturėlio“ lopšelio-darželio „Kaštoninėje“ ir „Mėtinėje“ grupėse. 

Lopšelio-darželio „Jūratė“ mažieji ugdytiniai panorėję susipažinti su dantų monstriuku, irgi skubėjo į vaikų biblioteką „Žalioji pelėda“. Kartu su dantų monstriuku buvo skaitoma Jessica Martinello knygelė „Net monstrai valosi dantis“. Su mažaisiais pasikalbėta apie dantukų valymą, apie sveikus ir naudingus produktus dantukams. Buvo atliktas eksperimentas su smėlio laikrodukais – ar tikrai ilgos tos 2 minutės, skiriamos dantukų valymui bei pasigamintas linksmas pasišiaušęs dantų monstriukas. Edukacijos „Mano dantukai ir dantų monstriukai“ tikslas – priminti vaikams, kaip svarbu valyti dantukus, kada ir kaip taisyklingai tą daryti. 

Viena naujausių edukacijų bibliotekoje – „Popieriaus (Kamišibai) teatras bibliotekoje“. Kas tai yra? Išvertus iš japonų kalbos, tai yra medinis/ popieriaus teatras. Kitaip tariant, tai yra medinė dėžutė su langeliu ir paveikslėliais. Paveikslėliai pasakoja istoriją arba pasaką. Pasaulyje Kamišibai jau yra žinomas dalykas, bet dabar Kamišibai pasakų galima klausytis ir dalyvauti jų kūrime vaikų bibliotekoje „Žalioji pelėda“. Kamišibai teatras nuostabus tuo, kad pasakų kūrėjais gali būti bet kas. 

Šio užsiėmimo metu pristatoma trumpa popieriaus teatro istorija ir supažindinama su pagrindiniais pasakos popieriniam teatrui kūrimo principais. Užsiėmimo dalyviai pasirenka pasaką iš siūlomų (japonų pasaką „Kodėl medūzos neturi kaulų“, pasaką „Trys paršiukai“, J. Donaldson „Grufas“, E.Carle „Labai alkanas vikšrelis“) arba kuria savo istoriją ir ją piešia individualiai grupelėse bei pristato savo kūrybą, naudodami popieriaus teatro dėžutę. Šių užsiėmimų tikslas – ugdyti vaikų kultūrinę savimonę, kūrybiškumą ir emocinį intelektą, pasitelkiant teatro, literatūros ir dailės menines priemones. Kamišibai pasakas jau matė bei patys mėgino kurti vaikai iš lopšelių-darželių „Taika“, „Puriena“, „Vaivorykštė“, „Diemedžio“ priešmokyklinukai, „Ąžuolo“ progimnazijos pradinukai. 

Edukacinėse programose „Žolelių galia“ jau dalyvavo pradinukai iš „Ąžuolo“, „Vyturio“ progimnazijų, vaikų dienos centro „Debesų kiemas“ vaikai, lopšelio-darželio „Aušra“ ugdytiniai. Šios programos tikslas – supažindinti vaikus su augalo dalimis ir jų panaudojimu liaudies medicinoje. Užsiėmimų metu pristatomi augalų rinkimo ir saugojimo būdai. Dalyviai apžiūri, pauosto ir mėgina atspėti, koks tai augalas ir kokia augalo dalis sudžiovinta. Gaminamas ir vaistažolėmis dekoruojamas maišelis. Užsiėmimas paremtas Polonca Kovač knyga „Mažosios burtininkės vaistažolės“. 

Visos edukacijos bibliotekoje – nemokamos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą