2021 m. lapkričio 17 d., trečiadienis

Šiaurės šalių literatūros savaitė


Nuotraukos iš renginių su: „Saulėtekio“ progimnazijos pirmokais
„Ąžuolo“ progimnazijos ketvirtokais
„Ąžuolo“ progimnazijos antrokais
Bibliotekos teatro būrelio vaikais 

Jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūrinis projektas „Šiaurės šalių literatūros savaitė“ šiais metais tradiciškai vyko tamsiausiu metų laiku – lapkričio 15–21 dienomis. Skaitymus organizavo ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“. 

Šiaurės šalių literatūros savaitė – projektas, skirtas skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo ir pasakojamosios tradicijos puoselėjimui, pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra. Pagrindinė šių skaitymų idėja – skaityti žvakių šviesoje. Kasmet Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekos, mokyklos ir kitos kultūros įstaigos jungiasi prie šios iniciatyvos ir kviečia jaunesniojo amžiaus ir suaugusius skaitytojus pasimėgauti garsiniu skaitymu. 

Vaikų biblioteka „Žalioji pelėda“ kvietė savo skaitytojus į renginį „Auštant“. Pradinių klasių moksleiviai ankstų skaitymų dienos rytą buvo supažindinti su Šiaurės šalimis, jų vėliavomis, jų vieta žemėlapyje. Kai kurios Šiaurės šalių salos, pavyzdžiui, Alandų, vaikams nebuvo žinomos, todėl renginio dalyviai mielai išklausė pristatymą apie jas. Susipažinę su Šiaurėje įsikūrusiomis valstybėmis, vaikai buvo pakviesti apsižvalgyti jose gyvenančių rašytojų knygų parodoje. Vaikai greitai atpažino gerai žinomas Hanso Kristiano Anderseno kūrinius, Astridos Lindgren personažus, Tove Jansson trolius mumius ir kt. Bibliotekos darbuotojos nepamiršo pristatyti vaikams ir Lietuvos kaimyninių šalių rašytojus ir jų knygas. 

Vis labiau pasaulio šalims griežtinant ribojimus, uždarant miestus, buvo pasiūlyta svajonių ir ilgesio tema. Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitė pakvietė jaunesniojo amžiaus skaitytojus susipažinti su iš Alandų šalių kilusios rašytojos, Karin Erlandsson, knygos „Perlų gaudytoja“ ištrauka. Taip siekta prisidėti prie regiono autonomijos šimtmečio paminėjimo. Lapkričio 15-osios dienos rytą bibliotekoje buvo uždegtos žvakės, nedideli žibintai ir bibliotekos darbuotojos drauge su vaikais leidosi į svajonių ir ilgesio pasaulį. Ši tema stipriai palietė vaikus – jie nuoširdžiai išsakė savo jausmus. Dauguma moksleivių ilgisi jau išėjusių anapilin artimųjų, nugaišusių augintinių, trokšta, kad jų šeimos būtų sveikos ir laimingos. Renginio dalyviai nepabūgo išsakyti savo svajonių: bene visi nori apkeliauti pasaulį, tapti žinomu, būti laimingu žmogumi. Po garsinio skaitymo ir atviro pokalbio, vaikai pasigamino kriauklę iš popierinės lėkštės, ant kurios užrašė savo svajones. 

Biblioteka „Žalioji pelėda“ džiaugiasi galėdama prisidėti prie garsinių skaitymų, kurie paragino jaunesniojo amžiaus skaitytojus susimąstyti, atkreipti dėmesį į tai, kas svarbiausia gyvenime, nepamiršti svajoti ir keliauti jų link. 

Parengė Vaida Žalienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą