2022 m. kovo 30 d., trečiadienis

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena

Tarptautinė vaikų knygos diena švenčiama nuo 1967 m. ir sutampa su Hanso Christiano Anderseno gimimo diena – balandžio 2-ąja. Jos iniciatorė yra Tarptautinė vaikų ir jaunimo knygų taryba (IBBY). 
 
Šios šventės idėja priklauso Jellai Lepman. 1967 m. ji parašė atvirą laišką pasaulio skaitytojams ir paragino švęsti šią dieną. Nuo tol šventę kasmet remia kurios nors šalies IBBY skyrius.

IBBY Lietuvos skyriaus iniciatyva Vaikų knygos diena Lietuvoje minima nuo 1993 m. Šiais metais balandžio 2 d. Lietuvoje bus dar ypatingesnė, nes IBBY Lietuvos skyriaus iniciatyva Tarptautinė vaikų knygos diena Lietuvoje bus minima 30-ą kartą! 

Ypatingoms progoms paminėti IBBY Lietuvos skyrius organizavo konkursą, kurio metu kvietė visus vaikus, drauge su šeimomis ar draugais, kurti Vaikų knygos dienos plakatą, kuris ragintų šią dieną švęsti. Konkurse dalyvavo kelios dešimtys vaikų, iš kurių buvo atrinktas laimėtojas ir dar 3 laureatai. Darbai IBBY Lietuvos skyrių pasiekė iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių (Vilniaus, Ukmergės, Panevėžio, Pakruojo, Klaipėdos ir kt.), taip pat keli darbai atkeliavo net iš Islandijos. Dalyvių amžius buvo nuo 5 iki 18 metų. Nugalėtoją rinko IBBY Lietuvos skyriaus komisija, kurią, be valdybos narių, organizavusių konkursą, sudarė ir 3 žinomos lietuvių iliustruotojos, IBBY Lietuva skyriaus narės – Ieva Babilaitė, Aušra Kiudulaitė ir Lina Eitmantytė-Valužienė.

Konkurso nugalėtoja, kurios piešinys virto plakatu (piešinį plakatui adaptavo Inga Dagilė), tapo Smiltė Dekteriovaitė iš Klaipėdos, kuri drauge su mama Indre sukūrė labai žaismingą ir šventišką plakatą! 
Tarptautinės vaikų knygos dienos tekstas:

PASAKOJIMAI – TARSI SPARNAI, LEIDŽIANTYS KASDIEN SKRAIDYTI AUKŠTAI DANGUJE
Richard Van Camp 

Skaitymas yra laisvė. Skaitymas yra įkvėpis. 

Skaitymas leidžia pamatyti pasaulį naujomis akimis ir kviečia į kitus pasaulius, kurių nesinorės palikti. 

Skaitymas leidžia dvasiai svajoti. 

Sakoma, kad knygos – tai draugai visam gyvenimui, ir aš tam pritariu. 

Tobula tavo visata auga tik tada, kai skaitai. 

Pasakojimai – tarsi sparnai, leidžiantys kasdien skraidyti aukštai danguje, tad ieškok knygų, kurios kalba tavo dvasiai, tavo širdžiai, tavo protui. 

Pasakojimai – tai vaistai. Jie gydo. Jie ramina. Jie įkvepia. Jie moko.

Tebūnie palaiminti pasakojimų kūrėjai, jų skaitytojai ir klausytojai. 

Tebūnie palaimintos knygos. Jos yra geresnio, šviesesnio pasaulio vaistai.

Mahsi cho. Labai jums ačiū.

Iš anglų kalbos vertė Kęstutis Urba

Daugiau:

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą