2021 m. sausio 26 d., antradienis

Pasakos dar negimusiam kūdikiui

Gausūs moksliniai tyrimai, atlikti per pastaruosius 20 metų parodo, kad, skirtingai nuo egzistuojančios nuomonės, vaikas iki gimimo turi sąmonę, reaguoja į supančios aplinkos sąlygas, išreiškia savo jausmus, jaučia meilę ir pavojų, todėl tėvams svarbu sukurti emocinį, psichologinį ryšį tarp savęs ir dar negimusio mažylio. (https://gimdymassusypsena.lt/2020/01/02/prenataline-psichika/)
 
O kada gi derėtų mažylį supažindinti su knygomis? 

Daroma klaida manant, kad knygos vaikui reikalingos tik tada, kai pats pradeda mokytis skaityti. Toks požiūris nėra teisingas. Moksliškai įrodyta, kad knygos žmogui naudingos nuo pat gimimo. O prenatalinio ugdymo (iki gimimo) specialistai net yra įsitikinę, kad knygas derėtų pradėti skaityti dar negimusiam kūdikiui. 

Tyrimai parodė, kad mažylis labai aktyviai reaguoja į pasaką sekančios mamos balsą. Žinoma, pasakos turinio suprasti jis nepajėgus. Negimusiam kūdikiui svarbiausia balso intonacija. Beje, eksperimentą atlikę JAV prenatalinio ugdymo žinovai pastebėjo įdomų dalyką: dar negimę kūdikiai, kuriems nuo antrojo nėštumo trimestro buvo nuolat sekama viena ir ta pati pasaka, ją atpažindavo ir gimę. Ją išgirdę kaipmat nurimdavo arba palaimingai užsnūsdavo. 

Kokias knygas geriausiai skaityti negimusiam kūdikėliui? Tinka pačios įvairiausios. Netgi nebūtinai vaikiškos. Labai svarbu, kad jos patiktų ir teiktų teigiamų emocijų būsimai mamai. Reikėtų skaityti neskubant, raiškiai. 

Pasak prenatalinio ugdymo specialistų, negimę kūdikiai reaguoja ne tik į mamos, bet ir į tėčio balsą. Būtų nuostabu, jei tėtis rastų nors kelias minutes per dieną pakalbinti „mažąjį pilvelio gyventoją” ar galėtų jam skirti kokį nors nediduką kūrinėlį, pavyzdžiui, eilėraštuką.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą