2019 m. vasario 8 d., penktadienis

Apie saugesnį internetą

Saugesnio interneto diena minima vasario 5 d. Šių metų dienos šūkis – „Kurkime geresnį internetą kartu!“. Lietuvoje Saugesnio interneto dienai paminėti veiklos buvo vykdomos visą savaitę, t.y. vasario 4 – 9 dienomis. 

Ši diena Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ buvo paminėta vasario 7 dieną. Daugiau sužinoti apie saugų internetą panoro „Ąžuolo“ progimnazijos pradinukai su mokytoja Daiva Stefanavičiene.
Daugiau nuotraukų>>>

Užsiėmimą ir kūrybines dirbtuves vedė vyresn. bibliotekininkė Anžela Vasiliauskienė. Įžangoje buvo perskaityta ištrauka iš Mažvydo Palangos knygos „Dūzgė ir pavojinga informacija“, kurioje kalbama apie netikras naujienas.

Vėliau visi įsijungė į „Saugių slaptažodžių dirbtuves“. Buvo aptarta kas yra slaptažodžiai, kam jie naudojami, kiek slaptažodžių turi patys vaikai, kaip juos sugalvoja ir kaip įsimena. Per praktinę užduotį reikėjo savarankiškai, per tam skirtą laiką sugalvoti ir užrašyti slaptažodį. Dirbtuvių vadovė, bendrai su vaikais, aptarė užrašytus slaptažodžius: kurie yra pakankamai saugūs ir kodėl, o kuriuos reikėtų pastiprinti ir kaip tą padaryti. Taip buvo atskleisti pagrindiniai saugių slaptažodžių principai. Užduoties finale, ant didelio lapo visi kartu sukūrė patį saugiausią slaptažodį, tik vadovė patarė savo paskyroms jo nenaudoti, nes suprantama, kad ir komandos draugai jį žinos.

Saugių slaptažodžių dirbtuves keitė interaktyvi veikla kviečianti aptarti laiką „prisijungus“ ir „atsijungus“. Buvo aiškinamasi kiek laiko praleidžiama prie išmaniųjų įrenginių ir kiek „atsijungus“. Vaikai vardino ką įdomaus galima būtų nuveikti be kompiuterio ir žaidė šaradų žaidimą. Kiekviena komanda traukė paruoštus lapelius su įvairių veiklų pavadinimais, tarpusavyje tyliai apsitarę, vaidino užrašytą veiklą taip, kad kita komanda ją suprastų.

Po visų užsiėmimų buvo padaryta išvada, kad yra daug veiklos ir be technologijų. O gautos informacijos apibendrinimui parodytas filmukas, kaip apsisaugoti ir apsaugoti vaikus internete.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą