2020 m. balandžio 30 d., ketvirtadienis

Motinos diena

Motinos diena – viena gražiausių pavasario švenčių, turinčių gilias tradicijas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai diena, kai gražiausi gėlių žiedai dovanojami pačiam artimiausiam žmogui – mamytei.

Motinos diena švenčiama pirmąjį gegužės sekmadienį. Ši šventė lietuviams žinoma dar nuo senų senovės. Motina, gyvybės nešėja, buvo tapatinama su Žeme, mat motina išaugina vaikus, o žemė duoda derlių. Pavasarį buvo garbinama Žemė ir namų židinio saugotoja Motina.

Pasaulyje Motinos diena kildinama iš senovės Graikijos ir Romos tradicijų. Įvairios pasaulio tautos garbindavo moteriškos prigimties deives. Pagonys lietuviai garbino deives Žemyną (žemės globėją), Mildą (meilės deivę), Laimą (likimo, vaisingumo, vaikų globojimo deivę).

Lietuvių kalboje, kaip jokioje kitoje, gausu meilių žodžių motinai pavadinti: mamulė, mamulytė, mamytė, mamaitė, mamyčiukė, mamučiukė, mamulytė, mamužė, mamužėlytė, motinėlė, motinytė, motulė, motutė… 

Šiuos žodžius sutinkame daugybėje lietuvių liaudies dainų. Tiesa, dabartiniai lietuviai nebėra tokie sentimentalūs, jie vis rečiau vartoja meilius mažybinius vardus. Tačiau keičiasi tik išraiškos būdas, o ne žmogaus jausmai. Nepabuvę savo motinų kailyje nesuprasime, ką jos dėl mūsų išgyvena. Parodykime joms savo dėkingumą, galbūt ne taip atvirai, kaip buvo įpratę mūsų senoliai, bet bent nedideliais ženklais. Pasveikinkime savo mamas su Motinos diena.

Kaip mamos diena švenčiama kitose šalyse?

Australijoje mamos dieną yra tradicija segėti gvazdiko žiedą: baltas gvazdikas, skirtas pagerbti jau mirusią motiną, o spalvotas – motiną, esančią tarp gyvųjų.

Prancūzijoje, skirtingai nei Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Australijoje, mamos diena švenčiama paskutinįjį gegužės sekmadienį. Šią dieną šalia gėlių ir atvirukų, gyvuoja tradicija mamoms dovanoti gėlių puokštės formos tortą!

Airijoje mamos diena švenčiama ketvirtąjį sekmadienį po Gavėnios. Mamos dienos šventė čia siejama su laikais, kai neturtingųjų šeimų vaikai būdavo išsiunčiami dirbti turtingiesiems. Kartą per metus, Gavėnios laikotarpio viduryje, vaikai gaudavo laisvą dieną, tam, kad aplankytų savo gimtąją bažnyčią bei savo mamas.

Meksikoje mamos diena švenčiama gegužės 10 d. Čia yra įprasta, kad vaikai į gimtuosius namus sugrįžta mamos dienos išvakarėse. Gegužės 10 d. Meksikos bažnyčiose vyksta specialios mišios. O šventės kulminacija – tai anksti ryte tradicinę meksikiečių gimtadienio sveikinimo dainą, vadinama „las mañanitas“, grojantis orchestras ir visos mamos yra vaišinamos vietiniais valgiais „tamales“ ir „atole“.

Ispanai mamos dieną švenčia gruodžio 8 d. Šią dieną ypatingas dėmesys skiriamas ne vien gimdytojai, bet ir Mergelei Marijai, todėl ši diena kartu yra ir svarbi religinė šventė.

Mamos diena Didžiojoje Britanijoje, kaip ir Airijoje, švenčiama ketvirtąjį Gavėnios sekmadienį. Šią dieną mamos yra lepinamos vadinamuoju „Motinystės tortu“, kuris gaminamas iš migdolų.


Parengta pagal: http://day.lt/sventes

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą