2019 m. kovo 1 d., penktadienis

Juozas Tumas-Vaižgantas vaikams

Daugiau nuotraukų>>>
Šiemet minimos kunigo, rašytojo, visuomenės veikėjo, lietuvybės puoselėtojo Juozo Tumo-Vaižganto 150-osios gimimo metinės. Ta proga vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“ kvietė į renginį „J. Tumui-Vaižgantui – 150“, kurio metu vyko Vaižganto kūrybos vaikams pristatymas ir skaitymai. Renginyje dalyvavo bibliotekos teatro būrelio nariai su vadove Birute Beresnevičiene.

Bibliotekininkė Anžela Vasiliauskienė trumpai pristatė kai kuriuos rašytojo biografijos faktus, papasakojo apie Vaižganto muziejus, įsikūrusius Kaune, Svėdasuose ir Panevėžio rajone, Ustronės kaime.

Žinomiausios Vaižganto knygelės vaikams yra „Mikutis – gamtininkas“, „Vaižganto gyvūnėliai iš jo raštų“, kuriose atskleidė vaiko išgyvenimus, sukūrė vaiko paveikslą iš jo poelgių ir minčių. Renginio metu pristatyta pagauli ir pamokoma knygelė „Mikutis – gamtininkas“ pasakojanti apie pasaulį: gyvulėlius, gyvūnėlius, vandenų gyventojus, vabzdžius, paukščius, gamtos reiškinius ir dėsnius, neprarandanti aktualumo ir šiandien.

Įvairius pasakojimus apie augalus ir gyvulėlius skaitė ir bibliotekininkė, ir vaikai. Vieno pasakojimo — „Linas“, vaikai turėjo klausytis itin atidžiai, nes po skaitymo pasiskirstė komandomis ir atliko užduotį: dėliojo iš eilės visą lino kelionę: nuo sėjos iki išaustos drobės.

Vėliau vaikams buvo pasiūlyta pasitelkti savo lakią vaizduotę gamtos vaizdelių kūrimui. Užduočiai atlikti reikėjo dažų ir piršto atspaudų. Įsižiūrėjęs į atspaudą, kiekvienas turėjo sugalvoti kas tai galėtų būti: drugelis, boružėlė, žuvytė ar dar kažkas kita, ir pripiešti trūkstamas dalis. Iš pradžių užduotis atrodė neįveikiama, bet pamažu vaikai atsipalaidavo ir ant popieriaus lapų „pražydo“ gėlės, „atgijo“ įvairūs gyvūnėliai.

Po kūrybinio siautulio laukė dar viena užduotis, kuriai atlikti reikia geros atminties ir susikaupimo. Vienam išėjus už durų, kiti sukeisdavo vietomis parinktas knygas. Vaikai pademonstravo puikią atmintį sudėliodami knygas į savo vietas ir greitai , ir teisingai.

Užsiėmimų pabaigoje buvo prisiminta, kad buvom susirinkę pagerbti Juozo Tumo-Vaižganto atminimą, paskaityti jo kūrybos ir padaryta išvada, kad kiekvienas kultūringas ir išsilavinęs žmogus turi pažinti savo tautos žymius veikėjus, jų nuveiktus darbus ir sekti jų pavyzdžiu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą